Deskundige op het gebied van energiestrategie

Patrick Claessens

Na het afwerken van mijn studies voor Burgerlijk ingenieur aan de ULB startte ik mijn carrière in de energiesector. Eerst bij Electrabel Distributie en daarna bij Sibelga, de beheerder van de verdeelnetten voor elektriciteit en gas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest waar ik door interne evoluties verantwoordelijk was voor het merendeel van de verschillende taken van een distributienetbeheerder, eerst als afdelingshoofd, daarna als technisch directeur.
In een essentiële rol in de vrijmaking van de energiemarkt in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest werkte ik onder andere mee aan de opsplitsing van de activiteiten van de netbeheerder en de energieleveranciers. Als sponsor van de projecten voor het uitbouwen van een onafhankelijk IT-systeem maakte ik het mee mogelijk dat Sibelga een volwaardig bedrijf werd.

Recent was ik verantwoordelijk voor het inrichten van het op afstand lezen van paramaters voor het berekenen van de verbruiken van de groothandel en de industrie en voor de ontwikkeling van diensten, zoals een centrale aankoopdienst voor energie, het meten en sturen van de energiehuishouding door optimalisatie van de regeling van ketels of de renovatie van ketels, installatie van zonnepanelen en warmtekrachtkoppelingen e.d.m. voor de gemeentelijke en gewestelijke overheden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.
Ik was de gesprekspartner van het Gewest voor Elia, de beheerder van het transportnet, voor de ontwikkeling van diensten i.v.m. flexibiliteit in het energieverbruik en energieproductie. In dat domein nam ik ook het initiatief voor het organiseren van enkele lokale projecten voor het delen van lokaal door zonnepanelen geproduceerde energie.

Mijn opgedane ervaringen en kennis van de energiesector deel ik graag met start ups, kmo’s, ontluikende energiegemeenschappen, conventionele energieleveranciers, netwerkbeheerders, openbare instellingen en de andere actoren, actief of op zoek naar mogelijkheden, in de energietransitie.

Prestations

Afhankelijke van Uw behoefte kan ik adviseren in verschillende domeinen zoals

Strategisch

Opbouwen van een visie

.

Ontwerpen en optimaliseren van marktregels

.

Ontwikkelen van een businessmodel

.

Versterken van de concurrentiepositie

.

Anticiperen op, en gebruik maken van ontwikkelingen in de sector

Tactisch

Optimaliseren van processen

.

Ontwerpen van een “business intelligence”

.

Aanpassen van de organisatie aan strategische uitdagingen

.

Zoeken van win-win-partnerships

Operationeel

Begeleiden van projecten

.

Beheren van veranderingen, trainen en ondersteunen van het management

.

De rol van interim manager vervullen

Nieuws

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.